Puterea unui lider: cum să inspiri, să dai putere și să influențezi

iunie 9, 2022

O secundă gândiți-vă la un lider grozav. Ar putea fi o figură politică, un căpitan de echipă sportivă sau chiar un super-erou fictiv.

Ce au toate în comun? Care sunt trăsăturile care îi deosebesc? Care este modul în care vorbesc sau felul în care rezolvă problemele? Leadership-ul este o componentă esențială a succesului. Dar trăsăturile care fac un mare lider sunt cel mai adesea o combinație de lucruri. Toate aceste trăsături pot fi rezumate ca o prezență executivă și leadership influent. Să mergem mai adânc și să aflăm mai multe. Nu orice manager este lider. Un lider este cineva care emană echilibru, încredere și respect general. Să fii o persoana executiva este o artă pe care o stăpânesc foarte puțini. Într-un webinar recent găzduit de amc360.ro, doi experți,  Larissa Batrancea si Mihai Ignat, conferențiari la 2 prestigioase universități au discutat despre modul în care viitorul caută prezenta executivă.

Citiți mai departe pentru a afla ce schimbări trebuie adoptate pentru a fi un lider de succes în noua normalitate.

Ce este Prezența Executivă?

„Prezența executivă!” este un termen care este adesea învăluit în mistică, șoptit ca și cum ar fi ceva magic și mulți oameni se chinuie să-l înțeleagă. Cel mai important, prezența executivului este o abilitate, nu o trăsătură – asta înseamnă că este acel ceva pe care îl poți cultiva și construi.

În cei mai simpli termeni ai săi, prezența executivă este despre capacitatea ta de a inspira încredere — inspirând încredere subordonaților tăi că ești liderul pe care doresc să-l urmeze, inspirând încredere între semeni că ești capabil și de încredere și, cel mai important, inspirând încredere în rândul lor. lideri seniori că aveți potențialul pentru mari realizări.

Am analizat foarte multi manageri de primă linie și am observat ce îi diferențiază pe liderii buni.

Prezența executivă pur și simplu există. Este un act deliberat prin care își stabilește liderul influența și brandingul personal. Liderii de succes sunt influenți extrem de eficienți. Au o prezență foarte impunătoare. Nu este ca al unui dictator, există un echilibru fin și liderii buni știu unde să tragă acea linie. Sunt compasivi și empatici. Acest lucru este foarte rar, dar extrem de important și respectat. Asemenea lideri sunt, de asemenea, curajoși și împovăratori. Liderii de succes găsesc, de asemenea, un echilibru între rezultatele afacerii și gestionarea oamenilor din afacere. Alte două trăsături comune pe care le-am observat sunt abilitățile excelente de comunicare și conștientizarea rolului lor.

Când astfel de lideri intră într-o cameră, sunt observați. Oamenii îi respectă pentru că vor, nu doar pentru că trebuie! Sunt orientați spre oameni și foarte empatici. Pe măsură ce cresc, ei sunt mai conștienți de acțiunile lor și sunt conștienți de cum să modeleze și să influențeze cultura organizațională. Ei motivează, energizează și împing angajații către obiective strategice.

Citește și: Ce este prezența executivă?

Cum pot liderii să fie mai influenți?

Pentru ca liderii să fie influenți în orice organizație, trebuie să înțeleagă mai întâi angajații. Care sunt punctele lor dureroase, nevoile, abilitățile, realizările, interesele, mediile și multe altele? Acest lucru nu numai că îi va ajuta pe lideri să fie mai eficienți și mai empatici, dar îi va ajuta și să-și adapteze mai bine stilul. A avea o conversație deschisă cu angajații de la toate nivelurile este primul punct de plecare.

Abilitatea de a înțelege și de a respecta punctele forte și punctele slabe ale membrilor echipei mele se află în fruntea acestei liste. Doar un lider care se conectează bine cu angajații poate fi influent. Un lider trebuie să fii atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău.

În primul rând, uită-te la date și vezi ce îți spun, dar petrece ceva timp mergând printre oameni pentru a obține o părere sinceră despre ceea ce fac oamenii. Angajații vor să te vadă ca un lider ușor accesibil și nu ca pe cineva pe un cal mare si frumos.

Un lider bun merge pe jos și un lider mare ajunge să-și cunoască oamenii. Nu numai din valori, ci și din informațiile pe care le primesc de la oameni.

Citiți și: 10 abilități de leadership pe care să le includeți în CV-ul dvs. și cum să o faceți corect

Prezența executivului poate afecta viziunea unei organizații?

Cu siguranță se poate! Liderii cu prezență executivă își petrec timp lăsând angajaților să știe cum se încadrează în viziunea mai largă. Odată ce dețin o anumită responsabilitate în această viziune, membrii echipei vor merge cu compania un drum lung și asta este ceea ce vrei cu adevărat să obții cu angajații tăi.

Angajații înțeleg modul în care poziția lor afectează afacerea.

Le oferă mai multă mândrie, le dă o idee despre ceea ce face întregul proces de lucru pentru ei și face pentru organizație. Odată ce îi puteți face pe oameni să înțeleagă că fac parte din toată această roată care este pusă cap la cap, îi puteți determina pe oameni să facă aproape orice pentru voi.

Din nou, trebuie să asculți, trebuie să fii empatic și trebuie să fii respectuos. Petreceți ceva timp relaționând cu oamenii direct unu-la-unu sau în grupuri și nu vă fie teamă să faceți acele lucruri care le îmbunătățesc bunăstarea în cadrul companiei. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra viziunii organizației, deoarece îmbunătățește moralul angajaților.

Citește și: Cele mai frecvente 5 întrebări la interviu pentru leadership cu răspunsuri unice

Cum pot liderii să dezvolte prezența executivă?

Când folosim cuvântul manager, ne referim întotdeauna la cineva care gestionează oamenii și îi conduce către un scop final.

Ca lider, uneori suntem atât de ocupați (și pierduți) să îi ajutăm pe alții încât uităm să ne concentrăm asupra noastră. Dar trebuie să lucrezi și pe tine. Ca lider, mai ales pentru că nu doar mergi la un antrenament despre „Cum să fii lider” și ai terminat. Este un proces continuu și trebuie să fii la curent cu tot ce se întâmplă în organizație, precum și cu sectorul și piața globală.

În timp ce lucrați la creșterea și dezvoltarea personală, veți face multe greșeli.

Acest lucru este perfect normal. Educați-vă, participați la seminarii, alăturați-vă comunităților de conducere, citiți articole și cărți relevante și fiți mereu deschis către învățarea continuă. Totul începe cu o cantitate suficientă de umilință. Companiile nu se mai pot concentra doar pe rezultate. Directorii trebuie să înțeleagă de ce își dorește și de ce are nevoie forța de muncă dacă doresc să atingă și să depășească obiectivele. Ar trebui să fii deschis la feedback, la ceea ce este bun, rău și urât.

Câteva moduri de a vă măsura eficiența ca lideri sunt sondajele de implicare și grupurile de focus.

Cele 5 trăsături ale prezenței executive

Calmul – Este capacitatea de a controla emoțiile și de a răspunde la situații în mod profesional. Calmul la locul de muncă este o caracteristică importantă pentru gestionarea situațiilor neașteptate și a emoțiilor membrilor echipei.

Conexiune – Conexiunea se referă la abilitățile interpersonale pe care le puteți folosi pentru a dezvolta relații profesionale și pentru a încuraja productivitatea.

Încrederea – Încrederea executivului este capacitatea de a se angaja în responsabilitățile zilnice într-o manieră sigură de sine. Aceasta include exercitarea îndrăzneală și calm atunci când conduceți sau participați la întâlniri, desfășurați prezentări sau interacționați cu membrii echipei.

Credibilitatea – Credibilitatea se referă la metoda prin care comunicați mesajele altora. Include, de asemenea, procesele prin care culegeți informații și surse de credit. Oamenii ascultă un director nu numai datorită abilităților lor puternice de comunicare, ci pentru că cred că sunt calificați să prezinte informațiile.

Carisma – Carisma este capacitatea ta de a-i implica pe alții și de a-i încuraja să aibă încredere și să se bazeze pe tine. Acesta cuprinde abilități puternice de comunicare, atât verbale, cât și nonverbale. Îi încurajează pe oameni să se implice cu tine și să te aprecieze.

Care este viitorul prezenței executive și al conducerii?

Într-un studiu recent al MIT, doar 10% dintre profesioniștii care lucrează au considerat că liderii lor au competențele necesare pentru a conduce și a se asigura că companiile lor vor prospera în condițiile economice actuale.

Într-un alt sondaj realizat de Fortune, doar 7% credeau că companiile lor construiau lideri la nivel mondial eficienți. Acest lucru arată nevoia de perfecţionare.

Automatizarea, big data și inteligența artificială cuprind lumea. Liderii de mâine trebuie să-și îmbunătățească abilitățile tehnice pentru a rămâne relevanți. A fi încrezător, capabil și credibil sunt aspecte vitale ale conducerii executive.

În principiu, conducerea nu s-a schimbat. Abilitățile și trăsăturile de bază sunt aceleași. Există doar noi straturi de complexitate care îi împing pe lideri să fie mai agili și mai flexibili cu angajații de la distanță, să înțeleagă tehnologia, să încurajeze inovația etc.

A fi lider nu a fost niciodată ușor.

Cineva care este ambițios și nu se teme să eșueze și chiar dispuși să iasă din zona lor de confort. Nu există niciodată un moment mai bun pentru a începe. Acesta este singurul meu sfat pentru cei care doresc să intre în lumea conducerii.

www.amc360.ro, în colaborare cu cei mai buni profesori, oferă cursuri pentru manageri de top. Înțelegem că organizațiile de astăzi sunt complexe și greu de gestionat. Stăpânește arta prezenței executive și creează strategii durabile pentru a stimula inovarea în afaceri și creșterea pe termen lung.

Consultați întregul portofoliu de cursuri aici.

Comments