Unde analiza financiara nu e

februarie 16, 2023
Category: Business

Acolo unde analiză financiară nu e, nimic nu e!

La fiecare stand de cărţi, pe internet, pe rețelele de socializare, în presă sau televiziune suntem învăţaţi, ca actuali sau potenţiali antreprenori, cum să evităm capcanele la care ar putea fi supusă firma noastră şi care sunt „secretele” reuşitei în afaceri.

Ascultătorul atent al acestor învăţăminte ştie însă că perlele se găsesc pe fundul oceanului şi că pentru ca să prinzi mai mulţi peşti trebuie să arunci mreaja mai la adânc, şi pleacă atunci în găsirea acelor surse tipărite în care el e învăţat cum să-şi deprindă uneltele analizei financiare.

Aici de-abia el va cunoaşte cum să diagnosticheze în permanenţă starea „gripală” a „pacientului” întreprindere, care sunt mecanismele ce determină evoluţia averii acţionarilor, cum să evalueze posibilităţile de expansiune a afacerilor, care sunt măsurile profilactice ale riscului ieşirii dintr-o afacere şi cum să menţină întreprinderea pe piaţa competiţională.

Tot acum şi aici el va înţelege că analiza financiară a întreprinderii trebuie să fie pentru fiecare întreprinzător un domeniu permanent de cercetare, cu atât mai mult cu cât în condiţiile economiei de piaţă funcţionale ea se îmbracă mereu cu noi valenţe.

Am pornit în căutarea informaţiilor pentru cursurile noastre autorizate, răsfoind o mare parte a lucrărilor la zi apărute în ţară, în prestigioasele centre universitare din Bucureşti, Timişoara, Craiova, Iaşi etc dar şi studiind recente cercetări în domeniul analizei publicate la Londra, New York, Philadelphia sau Chicago. Studiul acestor din urmă cercetări ne-a fost facilitat de participarea la o Conferinţă Internaţională desfăşurată anul trecut la Universitatea Stony Brook, New York şi la un Congres Mondial desfăşurat tot de curând la Marsilia. 

În demersurile noastre ne-am bazat pe metodologia analizei economice, al cărei instrumentar începe cu inducţia şi se încheie cu metodele uneori sofisticate ale cuantificării riscului în afaceri.

Recentele metamorfoze ale întreprinderilor româneşti, urmări ale aplicării Standardelor Internaţionale de Contabilitate şi Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, deschid în faţa cercetătorului din domeniul microeconomic noi piste prin care acesta să pătrundă cu „microscopul” metodelor, tehnicilor şi procedeelor de investigare ştiinţifică în adâncul mecanismelor care fac ca (micro)organismul întreprinderii să funcţioneze fără „avarii”. Tocmai de aceea în cursurile noastre care vizează investigarea financiară a organismului economic al afacerilor am adus interpretări la noile reglementări naţionale concretizate în Codul Fiscal dar şi la cele internaţionale înmănunchiate în veteranele de acum Standarde Internaţionale de Contabilitate.

Lectorul, profesorul, mentorul este asemenea şlefuitorului de diamante: sisific în munca sa de şlefuire şi conştient de imperfecţiunile rodului muncii sale chiar şi atunci când  acesta şi-a căpătat strălucirea. Sisifice au fost şi căutările noastre în urcuşul spre vârful frumoasei împliniri de profesor în domeniul economic. Sprijin ne-au fost pe alocuri diferitele reuşite de cercetare şi publicistice de care ne-am bucurat împreună de-a lungul anilor pe care i-am lăsat în urmă: Grantul finanţat de Banca Mondială şi studiile apărute în reviste de specialitate consacrate. 

Conştiente de strălucirea mereu perfectibilă a cursurilor noastre, oferim acest diamant-rod al îndelungatelor noastre căutări tuturor celor ce vor dori să înveţe sau să-şi perfecţioneze arta şlefuirii în domeniul analizei financiare.

Fie că aparţineţi categoriei de novice în domeniul economic, fie că purtaţi pe umeri povara importantelor responsabilităţi economice, la cursul nostru de analiză financiara veţi înţelege mai abitir că acolo unde analiză financiară nu e, nimic nu e!

Şlefuitori,

 Conf.univ.dr. Larissa Batrancea 

 Asist.univ.dr. Anca Nichita

Lector dr. Anamaria Popa

« » page 1 / 3

Comments