Ce este EBITDA? Cum se calculează EBITDA?

octombrie 12, 2023
Category: Business,e-Learning

Ce este EBITDA? Cum se calculează ebitda?

Coordonator programe de specializare la Centrul European de Studii Financiare,

Ce este EBITDA?

EBITDA, acronimul pentru “câștiguri înainte de dobândă, impozite, depreciere și amortizare,” reprezintă o măsură a performanței financiare a unei companii. Proprietarii de afaceri utilizează EBITDA pentru a monitoriza fluxul de numerar al companiei și pentru a analiza profitabilitatea operațiunilor de bază înainte de a lua în considerare cheltuielile de capital, ratele de impozitare și cheltuielile non-monetare.

EBITDA este util pentru comparația performanței din activitatea operațională a afacerilor similare din aceeași industrie. De menționat că EBITDA nu face parte din principiile contabile general acceptate, astfel că nu există o cerință legală ca întreprinderile să includă EBITDA în declarațiile lor de venit.

Care sunt cele 5 componente ale EBITDA?

Este important să înțelegeți fiecare parte a calculului EBITDA:

Câștiguri: Câștigurile unei companii reprezintă suma veniturilor generate după deducerea cheltuielilor de exploatare din veniturile totale.

Dobândă: Companiile plătesc dobândă atunci când au datorii. EBITDA nu include dobânda, ceea ce face mai ușor compararea între companii cu structuri de capital și cheltuieli cu dobânzi diferite.

Impozite: Calculul EBITDA nu exclude impozitele din câștiguri, deoarece cheltuielile cu impozitele nu reflectă neapărat performanța unei afaceri, datorită variabilității ratelor de impozitare în diferite locații.

Depreciere: Cheltuielile cu deprecierea măsoară pierderea valorii activelor corporale, precum vehicule, terenuri și echipamente.

Amortizare: Cheltuielile de amortizare măsoară pierderea valorii activelor necorporale, precum brevete, mărci comerciale și drepturi de autor. Amortizarea și amortizarea reflectă investițiile anterioare ale companiei, mai degrabă decât profitabilitatea operațională actuală.

Cum se calculează EBITDA

Calcularea EBITDA începe cu venitul net al companiei (cunoscut și sub numele de profit net sau rezultat final) și adaugă informații din bilanțul contabil și contul de profit și pierdere, conform formulei EBITDA. Dacă ați calculat deja EBIT (venitul înainte de dobândă și impozite), adăugați cheltuielile de amortizare și amortizare pentru a obține EBITDA-ul companiei dvs.

Cum se calculează marja EBITDA

Pentru a compara eficiența operațională a companiei dvs. cu cea a unui concurent, puteți utiliza formula pentru marja EBITDA. Marja EBITDA este pur și simplu EBITDA împărțit la venitul total, așa cum se vede în următoarea ecuație. Marja EBITDA se exprimă ca procentaj, iar o marjă mai mare înseamnă că cheltuielile operaționale sunt mai mici în comparație cu veniturile totale.

De ce este important EBITDA?

EBITDA exclude elementele care sunt în mare parte în afara controlului companiei, precum impozitele, structura de capital, finanțarea datoriei și amortizarea. Acest indicator ajută la evaluarea fluxului de numerar, la măsurarea profitabilității și la informarea investitorilor. Aici sunt câteva motive pentru care EBITDA este important:

Evaluarea fluxului de numerar: 

EBITDA reprezintă fluxul de numerar generat de operațiunile curente ale companiei.

Măsurarea profitabilității: Prin excluderea cheltuielilor care nu sunt legate de operațiunile de bază ale companiei, EBITDA oferă o interpretare mai clară a profitabilității pe baza performanței operaționale.

Evaluarea performanței: EBITDA este util pentru investitori care doresc să compare două companii situate în jurisdicții fiscale separate sau cu structuri de capital diferite.

Dezavantaje ale EBITDA
Principala problemă a EBITDA este că unele companii ar putea să o folosească pentru a masca problemele financiare. Acest lucru se datorează faptului că EBITDA nu ia în considerare modificările capitalului de lucru și ale costurilor active. O companie cu datorii semnificative sau active scumpe ar putea folosi EBITDA pentru a îmbunătăți imaginea sa. De aceea, este important să utilizați EBITDA ca un punct de plecare în analiza profitabilității unei companii și să luați în considerare și alte indicatori financiari.

6 tipuri de indicatori de profit

Există o serie de indicatori financiari pe care îi puteți utiliza pentru a evalua sănătatea financiară a companiei dvs. și pentru a analiza situația financiară:

Profit brut: Profitul brut reprezintă venitul rămas după deducerea costului mărfurilor vândute din veniturile totale. Acesta indică rentabilitatea procesului de producție al unei companii.

Venit net: Venitul net este calculat prin scăderea cheltuielilor totale din veniturile totale, indicând profitul sau pierderea netă a companiei.

Profit operațional: Acesta este câștigul înainte de dobândă și impozite (EBIT) și reprezintă venitul brut scăzut cu cheltuielile de exploatare, inclusiv chiria, marketingul, asigurarea, salariile corporative și echipamentele.

Marja de profit brut: Marja de profit brut este procentajul din venitul generat care reprezintă profitul brut, obținut prin împărțirea venitului brut la venit și înmulțirea rezultatului cu 100.

Marja de profit net: Marja de profit net reprezintă raportul dintre venitul net și venitul total, exprimat ca procent. Se calculează prin împărțirea venitului net la venitul total și înmulțirea rezultatului cu 100.

EBITDA: Această măsură, “câștigurile înainte de dobândă, impozite, depreciere și amortizare,” evaluează performanța operațională a unei companii, eliminând cheltuielile care nu țin de operațiunile curente.

Doriți să aflați mai multe despre afaceri?
Pentru a obține mai multe informații despre afaceri și pentru a învăța de la experți în domeniu, puteți accesa cursurile noastre de MasterClass în Business, care vă oferă acces exclusiv la lecții predate de profesioniști în domeniu. 

Cel mai cautat job in Romania. Analist Afaceri / Analist Financiar

Nivel începător ★ ☆☆☆☆
Curs acreditat Competente Antreprenoriale , recunoscute fonduri nerambursabile

Nivel de dificultate - începător Cursul de Antreprenoriat este potrivit pentru oricine dorește să exploreze calea libertății și sacrificiilor asociate cu statutul de antreprenor. Indiferent dacă ai o idee de afacere pe care vrei să o transformi în realitate, ai experiență în gestionarea unei afaceri și vrei să te perfecționezi sau lucrezi într-o corporație și aspiri să avansezi în managementul companiei, acest curs autorizat în domeniul antreprenoriatului este direcția ta către succes.

2 săptămâni
🌏 -Acces la ocupatia de administrator SC

C U R R I C U L U M ➡️

Nivel Începător ★★☆☆☆

Pentru managerii de companii din domeniul transportului rutier, analiza financiară este esențială pentru evaluarea performanței și riscurilor financiare ale organizației. Aceasta implică utilizarea unor tehnici specifice pentru a examina situațiile financiare și pentru a diagnostica rentabilitatea și riscurile companiei. Prin această analiză, se identifică punctele forte și slabe ale managementului, oferind astfel baza pentru formularea strategiilor de creștere și consolidare a firmei. De asemenea, previziunea financiară utilizează metode dedicate pentru a anticipa evoluțiile financiare ale companiei, bazate pe planurile și strategiile sale financiare, incluzând politici de investiții, finanțare și gestionare a capitalului de lucru. Programul urmărește să îmbine cunoștințele teoretice cu aplicabilitatea practică, folosind studii de caz pentru a dezvolta competențele specialiștilor din sectoarele financiare nonbancare și de business.

o lună
RON1,800

C U R R I C U L U M ➡️

Programul online de Analist Financiar oferit de Centrul European de Studii Financiare organizat sub egida AMC Business Gate vizează furnizarea profesioniștilor cu experiență non-financiară instrumentelor și cunoștințelor necesare pentru a înțelege, participa și comunica cu încredere privind deciziile financiare majore din cadrul afacerilor lor. Acest program se concentrează pe simplificarea cifrelor și a conceptelor financiare, făcându-le mai accesibile, și dezvoltă abilitățile necesare pentru a răspunde la întrebarea esențială a managementului financiar: Cum se iau deciziile referitoare la investiții (alocarea capitalului), finanțare (sursele de capital) și plăți (recuperarea capitalului investitorilor)? Programul oferă soluții practice pentru aplicarea acestor principii în orice tip de afacere, contribuind astfel la atingerea obiectivelor optime. Cu o durată de doar câteva săptămâni, veți dezvolta abilitățile și competențele necesare pentru a lua decizii cheie și pentru a avansa în cariera profesională.

Nivel intermediar - avansat ★★★★☆

Cât câștigă în medie un Expert în Afaceri / Business Analyst? Pe lângă potențialul lor semnificativ de creștere și stabilitate în carieră, Experții în Afaceri beneficiază și de salarii extrem de competitive. În România, salariul mediu pentru acești profesioniști se situează în jurul valorii de 2000 de euro pe lună. Domeniul analizei afacerilor evoluează rapid, cu companiile luptând pentru a-și menține poziția în fața concurenței. Pentru a continua să crească și să prospere, companiile au nevoie de specialiști și consultanți în afaceri.

2 luni
🎓 - Acces la profesie

C U R R I C U L U M ➡️

Training de perfecționare 💻

Vă invităm să vă înscrieți la acest curs pentru a vă îmbunătăți nivelul de cunoștințe financiare, astfel încât să dobândiți abilități suplimentare cu scopul de a vă eficientiza activitatea zilnică. Peisajul financiar este în continuă schimbare și, din acest considerent, adaptarea și viteza de reacție devin factori extrem de importanți în luarea deciziilor.

🌏 - Dezvoltare profesională

C U R R I C U L U M ➡️


Comments